Pomidory faszerowane azjatycką sałatką z makaronem
Składniki:
- kalmary [250 g]
- mleko [0.5 l] (1,5-2%)
- makaron [50 g] (chiński makaron pszenny)
- szczypior [1 pęczek]
- cebula czerwona [1 szt.] (średnia)
- czosnek [2 ząbki]
- imbir [20 g] (świeży korzeń)
- chili papryczka [1 szt.] (mała)
- kolendra [1 pęczek]
- olej rzepakowy [2 łyżki]
- sos sojowy [2 łyżki] (jasny)
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta]
- cukier brązowy [1 łyżka]
- pomidory [10 szt.] (ok. 60 gram każdy)
Przygotowanie:
1. Rozmroź kalmary i mocz 20 min w mleku.
2. Wrzuć makaron chiński do osolonego wrzątku, gotuj 5 min., osącz i opłucz zimną wodą.
3. Posiekaj pęczek szczypiorku, pokrój w cienkie paski cebulę, zgnieć 2 ząbki czosnku, obierz i zetrzyj imbir, usuń pestki i posiekaj miąższ papryczki chilli, posiekaj kolendrę.
4. Osącz kalmary, pokrój na mniejsze kawałki i podsmażaj 3-4min. na łyżce oleju rzepakowego,
5. Odetnij wierzchołki 10 pomidorów, wyjmij pestki wraz z częścią miąższu, oprósz je lekko w środku solą i pieprzem.
6. Zmiksuj imbir z czosnkiem, chilli i miąższem pomidorów, dodaj łyżkę sosu sojowego i oleju rzepakowego.
7. Połącz makaron ze szczypiorkiem, cebulą, kalmarami, sosem imbirowym i posiekana kolendrą, wypełnij farszem pomidory.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: paprykowy dip do grilla
Komentarze