Sernik na zimno Dukanowy
Składniki:
- ser biały [35 dag] (najsmaczniejszy President naturalny)
- jogurt naturalny (1/2 dużego kubka)
- słodzik (w płynie leję do smaku)
- sok z cytryny (wyciśnięty z połówki)
- żelatyna [2 łyżki] (z Lidla)
Przygotowanie:
Żelatynę - 2 pełne łyżki rozpuścić w 1/3 kubka gorącej wody, ostudzić. W misce zmiksować ser, jogurt, słodzik i aromat - dolewać powoli żelatynę ostudzoną (ważne bo ciepła się ścina w serku i wychodzą gluty). Wylać do foremki - świetnie się nadają plastikowe pojemniki które można zamknąć i nie przechodzą zapachy z lodówki. Proponuję również do połowy dodać kakałko - 1 łyżka płaska lub kawę naturalną rozpuszczoną - 2 łyżeczki rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i wymieszać. Ciemną część wtedy wyłożyć na jasną po ok. godz. jak lekko się zetnie.
Można jeszcze na wierzch wylać galaretkę również Dukanową : pół litra gorącej wody, sok z Lidla (dukanki wiedzą o jaki sok chodzi :) ), słodzik do smaku, trochę soku z cytryny, 1 łyżka żelatyny - wymieszać i ostudzone wylać na ścięty sernik. Sam sernik ścina się ok 3-4 godz a galaretka drugie tyle.
Jest bardzo smaczny, prosty i wygląda naprawdę apetycznie.
Polecany film:
Elektroniczny poradnik żywienia niemowlęcia i małego dziecka
Komentarze