Seromakowiec
autor: dooro,
kategoria: serniki, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano:
2010-10-30
Składniki:
- mąka pszenna [3 szklanki] (ciasto)
- margaryna [1 szt.] (ciasto)
- cukier [1 szklanka] (ciasto)
- żółtko z jajka [4 szt.] (cisto)
- proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki] (ciasto)
- śmietana (trochę, np. 2 łyżki)
- mak (1 puszka(ja korzystam z Bakalandu puszka ok.900g))
- ser biały [1 kg]
- cukier puder [1 szklanka]
- masło [1 szt.]
- żółtko z jajka [5 szt.]
- aromat śmietankowy do ciast
- budyń śmietankowy (trochę, np. 2 łyżki)
Przygotowanie:
Zagnieść szybko ciasto, rozłożyć na brytfankę oraz trochę na boki, nakłuć widelcem i posmarować olejem. ZOSTAWIĆ trochę ciasta aby porobić paski(jak na zdjęciu)
Teraz przygotowujemy ser.
Do miski wrzucamy cukier puder, żółtka, masło i dodajemy po trochu zmielony ser oraz aromat śmietankowy i budyń. Mieszamy mikserem oraz na koniec dodajemy ubitą śmietanę ( z tych wszystkich jajek jaki użyliśmy do ciasta i sera) może ona zawierać rodzynki lub bakalie.
i mieszamy już łyżką.
Na mak nakładamy tak oto przygotowany ser.
Wkładamy do zimnego piekarnika na ok 1 godzinę.
Smacznego ;))
Polecany film:
Ciasto Beatka
Komentarze