Mus czekoladowy
Składniki:
- białko z jajka [2 ]
- sól
- cukier [2 łyżeczki]
- wiórki czekoladowe
- truskawki [8 szt.]
- cukier puder
- śmietana kremówka [100 g]
- polewa czekoladowa [100 g] (gorzka)
- mięta (listki)
Przygotowanie:
1. Białko ze szczyptą soli ubijać na pianę mikserem przy średnich obrotach przez ok. 30sek. Dodać łyżkę cukru i ubić na sztywno przy najwyższych obrotach. Wstawić do lodówki.
2.Śmietankę z resztą cukru ubić na sztywną pianę i też wstawić do lodówki.
3. Kuwerturę rozdrobnić dużym nożem i rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wstawić do naczynia z zimną wodą i stale mieszając, nieco ostudzić.
4. W dużej misce umieścić najpierw pianę z białka, potem ostrożnie bitą śmietanę. Dodać schłodzoną, ale płynną czekoladę i starannie wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
5. Łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie i wyciąć nią z musu jajowate kulki, po dwie na każdą porcję. Ozdobić listkami mięty, wiórkami czekoladowymi i połówkami truskawek. Całość posypać cukrem pudrem.
Polecany film:
Wywiad z Sylwią Wiesenberg
Komentarze