Dyniowe risotto arborio
Składniki:
- dynia [30 dag] (oczyszczone i obrane)
- masło [1.5 łyżki]
- oliwa z oliwek [1.5 łyżki]
- woda [1 szklanka] (wrzątek)
- czosnek [2 ząbki] (małe)
- natka pietruszki (moja była suszona, ale może być mniej świeżej)
- pieprz czarny [0.5 łyżeczki]
- papryka (przyprawa) [0.5 łyżeczki] (słodka)
- ryż [0.5 szklanki] (arborio, czyli klasyczny do risotto)
Przygotowanie:
Kontynuuje moją serię "Jesień z dynią". Poniżej podaję przepis na moje ulubione risotto. Wychodzi słodkie, delikatne, zmysłowe. Idealne na późne jesienne popołudnia.
Dynię kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondelka z masłem, oliwą i posiekanym czosnkiem i przesmażamy ok. 7 minut na małym ogniu, często mieszając. Wrzucamy ryż, również przesmażamy nie więcej niż 4-5 min., bezustannie mieszając. We wrzątku mieszamy przyprawy (podałam orientacyjnie, ile dodaję) z ociupiną oliwy. Zaczynamy wlewanie do ryżu. Wlewamy po trochu i mieszamy chwilę. Sukcesywnie przez jakieś 4 minuty. Ryż powinien się gotować 15 min. Mój po tym czasie miał idealną konsystencję, ale to sprawa indywidualna, nie lubię rozgotowanego.
***Wskazówka: Mieszajmy ryż często, aby nie przywierał do dna i nie twardniał. Jeśli woda wyparuje przed końcem, trzeba jej trochę dolać i dalej intensywnie mieszać. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Ma maślany, słodki smak. Można posypać jednym z włoskich serów - mozzarellą albo parmezanem.
Wychodzi jedna spora porcja.
Polecany film:
Kasia Gotuje z Polki.pl- Risotto z dynią
Komentarze