Naleśnik a'la hot dog
Składniki:
- mąka pszenna [1 szklanka]
- jajka [2 szt.]
- mleko [0.75 szklanki]
- woda mineralna [0.75 szklanki]
- sól - płaska łyżeczka [1 łyżka]
- parówki [5 szt.]
- ser żółty (kawałek)
- keczup
- musztarda
- ogórek konserwowy (opcjonalnie)
- bułka tarta
- siemię lniane
- olej
- jajka [1 szt.] (do obtoczenia)
Przygotowanie:
Takie szybkie danie, które TŻ uwielbia. Ja za parówkami nie przepadam ale w takiej formie zjem.
Przygotowanie:
Mąkę, jajka, mleko, wodę i sól zmiksować na płynną masę i upiec tyle naleśników ile jest parówek. Ja piekę na takiej "dietetycznej" patelni bez użycia tłuszczu, naleśniki wychodzą duże.
Odstawić do odparowania.
W tym czasie na tarce o dużych oczkach ścieramy kawałek sera, w miseczce mieszamy musztardę z keczupem, jeśli ktoś lubi to ogórek konserwowy/kiszony kroi w cienkie plasterki ale wzdłuż.
Z parówek (polecam Berlinki) zdejmujemy osłonki.
Roztrzepujemy jajko oraz mieszamy bułkę tartą z siemieniem lnianym (panierka)
Na naleśniku najpierw rozprowadzamy keczup z musztardą, następnie posypujemy serem tartym (bliżej środka, boki niech będą "puste"). Kładziemy parówkę (możemy ja obłożyć kilkoma plastrami ogórka) i zawijamy w rulon. Wystające brzegi naleśnika możemy zawinąć do środka.
Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, naleśnika obtaczamy w jajku i panierce, kładziemy na patelni i przypiekamy z każdej strony.
Gotowe.
Opcjonalnie może także wraz z parówką zawinąć cienkie plasterki cebuli, paprykę pokrojoną w paseczki.
Panierka nie jest koniecznością, można przypiec takiego naleśnika bez panierki - też jest smaczny :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście naleśnikowym z warzywami
Komentarze