Kieszonki francuskie
autor: dooro,
kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano:
2010-11-13
Składniki:
- ciasto francuskie [1 szt.]
- kapusta kiszona [0.5 kg] (do farszu)
- pieczarki [0.5 kg] (do farszu)
- kukurydza (pół puszki, do farszu)
- jogurt naturalny [150 ml] (do sosu)
- majonez [1 łyżka] (do sosu)
- keczup [1 łyżka] (do sosu)
- czosnek [2 ząbki] (do sosu)
Przygotowanie:
Gotujemy kapustę kiszoną, a pieczarki smażymy doprawiając według własnego uznania. Łączymy i po ostudzeniu dodajemy kukurydzy.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy i dzielimy na paski (duże, jak na zdjęciach) kładziemy na jedną stronę farsz i zamykamy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut.
Ja moje kieszonki posypałam chilli ale nie trzeba.
Polewam zawsze je sosem czosnkowym, który tworzę mieszając wszystkie składniki : majonez, keczup, przeciśnięty czosnek, i jogurt naturalny.
Jeśli nie starczy farszu można włożyć sezonowe owoce, lub dżem.
Smacznego ;))
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i twarożkiem
Komentarze