Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym
Składniki:
- makaron (lasagne)
- szpinak
- masło
- czosnek
- mięso mielone (0,5 kg)
- pomidory (w puszcze)
- cebula (1 duża)
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- mleko (2 szklanki)
- mąka (1 łyżki)
Przygotowanie:
WARSTWA MIĘSNA:
W rondelku podduszamy pokrojoną i lekko osoloną cebulkę na odrobinie masła i wody na małym ognu,żeby się nie przypaliła.
Gdy się zeszkli dodajemy mięso i razem podsmażamy. Wgniatamy jeden ząbek czosnku.
Następnie dodajemy całą puszkę pomidorów i podgotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
WARSTWA SZPINAKOWA:
Roztapiamy 2 łyżki masła i podsmażamy na nim paczkę szpinaku. Wgniatamy 2-3 ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.
WARSTWA BESZAMELOWA:
Roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i chwilę smażymy na małym ogniu.
Powoli dolewamy małym strumieniem mleko cały czas mieszając, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy aż zgęstnieje.
Makaron do lasagne należy obgotować chyba, że kupimy specjalny bez gotowania( ale ja i tak zawsze wolę go sparzyć)
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno:
-makaron
-mięso
-makaron
-szpinak
-makaron
-sos beszamelowy
-makaron
-mięso
-makaron
-szpinak
-makaron
-sos beszamelowy
-ser
-na wierzchu posypujemy oregano
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170' przez ok 30 min. Na koniec można zwiększyć temp. żeby ser się mocniej przypiekł.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: stir fry z indykiem
Komentarze