Pralinki domowej roboty do bombonierki
Składniki:
- czekolada gorzka [2 szt.]
- czekolada mleczna [1 szt.]
- czekolada biała [0.5 szt.] (czyli pół tabliczki)
- śmietana kremówka [100 ml]
- kawa [2 łyżeczki] (chodzi o kawę rozpuszczalną)
- orzechy laskowe [50 g]
- krem czekoladowy [100 g] (nutella lub inny krem nutello-podobny)
Przygotowanie:
Ponieważ powoli zbliżają się święta a funduszy w wielu kasach brak to polecam na prezent takie oto domowe czekoladki:)
Ich przygotowanie wymaga trochę wysiłku i czasu ale efekt zarówno wizualny jak i smakowy jest tego wart. Tu podaję wariację z kremem kawowym, lejącym się oraz z nadzieniem orzechowym ale nadzienie zależy tylko od naszej pomysłowości.
Do zrobienia tych czekoladek potrzebujemy silikonowej foremki na kostki lodu w dowolnym kształcie. Ważne żeby foremka była elastyczna co znacząco ułatwi wyjmowanie czekoladek. Niezbędny będzie także czysty pędzelek jak do farb plakatowych.
Rozpuszczamy jedną tabliczkę gorzkiej i tabliczkę mlecznej czekolady w kąpieli wodnej. Czekolada powinna być lejąca się.
Bierzemy foremkę i pędzelkiem wypełniamy każde wgłębienie czekoladową dość cienką warstwą(tzn. malujemy jakby środek).
Kiedy wszystkie będą już pomalowane wsadzamy na 15 minut do zamrażarki. Pilnujemy cały czas aby nasza czekolada była płynna- w tym celu możemy wsadzić miseczkę z czekoladą do gorącej wody.
Wyjmujemy i nakładamy kolejną warstwę pędzelkiem po czym znowu chowamy do zamrazarki. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
Tak oto mamy gotową podstawę do dalszej pracy.
Krem kawowy
Do garnuszka wlewamy śmietanę kremówkę i dodajemy kawę i tabliczkę pokruszonej gorzkiej czekolady. Mieszamy intensywnie do momentu aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Możemy dodać łyżeczkę alkoholu aby nieco złagodzić słodki smak.
Studzimy masę i chłodną wlewamy do naszych foremek uważając żeby nie pobrudzić boków a jeżeli to nastąpi to wycieramy delikatnie brzegi patyczkiem do uszu. Pamiętajmy też aby zostawić milimetr lub dwa odstępu od góry na denko. Zalewamy masę czekoladą tak aby było już denko i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.
Jeśli nie zalaliśmy brzegów to wszystko powinno się ładnie scalić i można spokojnie i delikatnie wyjąć czekoladki z foremki.
Krem orzechowy
Do miękkiej nutelli dodajemy posiekane orzechy laskowe i nakłądamy do foremek. Reszta postępowania jak przy kremie kawowym:)
Jeśli chcemy uzyskać taki wzorek na czekoladce topimy białą czekoladę. Zanurzamy widelec w niej i poruszamy jak wahadełkiem nad czekoladkami w różne strony:P
Życzę smacznego i powodzenia w tworzeniu swoich wersji:)
P.s Za zdjęcie dziękuję mojej kochanej współlokatorce:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik krakowski
Komentarze
A ile Ci wychodzi tych czekoladek??? Bo ja mam tylko 1 foremkę silikonową i to mi koplikuje sprawę (trzeba będzie dokupić jak zdecyduję się zrobić).
Serdecznie polecam na prezent również w duecie z innymi czekoladkami jak Bounty czy Rafaello
A jakby tak zrobić nadzienie z kajmaku, albo krem chałwowy ?
Palce lizać
Byleby pamiętać o niezalepianiu nim brzegów bo się denko nie przyklei. A dla wielbicieli troszę "pikatniejszych" smaków można wlać likier do środka:P
Wyglądają fantastycznie, przypuszczam, że smakować muszą jeszcze lepiej
Jeżeli ktoś ma ochotę je zrobić, to polecam użyć pędzelka o miękkim włosiu, w tedy łatwiej będzie rozprowadzać czekoladę w foremkach.
I uważajcie, uzależniają!
Możesz je kupić np. w marketach, na pewno widziałam w Kauflandzie i Carefourze
A co do foremek - teraz w Rossmannie są z bałwankami, coś koło 10zł kosztują
Zabieram się za te czekoladki, jak tylko kupię foremkę