Roladki z bakłażana w pomidorach DUKAN PROTAL
Składniki:
- bakłażan [2 szt.]
- mięso mielone [350 g] (z indyka)
- pomidory [1 op.] (puszka, krojone)
- cebula [1 szt.] (średnia)
- czosnek [2 ząbki] (duże)
- natka pietruszki [0.5 pęczka]
- jajka [2 szt.]
- oregano
- sól
- pieprz ziołowy
- papryka (przyprawa) (słodka)
Przygotowanie:
Przepis zarówno dla tych na diecie jak i dla szczęściarzy, którzy diety stosować nie muszą :) Jest z tym troche roboty ale warto :)
Bakłażana myjemy, kroimy w cienkie plastry, posypujemy solą by pozbyć się goryczy.
Po 30min przepłukujemy plastry wodą.
Mięso mielone mieszamy z solą, pieprzem ziołowym, papryką oraz oregano (wg smaku).
Cebulę siekamy, podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu, dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mięso i za pomocą drewnianej łopatki rozdrabniamy je na malutkie kawałki. Gdy będzie podsmażone dusimy jeszcze ok 5min. Jeśli trzeba - doprawcie.
Oddzielamy bialka od żółtek. Białka wlewamy do talerzyka, ubijamy je chwilkę widelcem. Następnie każdy kawałek bakłażana moczymy w białku i smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na małym ogniu (białko może nam się przyklejać do patelni lecz nie należy się tym przejmować, po prostu połóżcie na to kolejny plasterek bakłażana i z kolejnym powinno już odejść). Bakłażana smażymy z 2 stron po ok 1-2min.
Mięso mieszamy z żółtkami.
Na każdy plasterek nakładamy trochę farszu, tak by nie wylatywało, zawijamy rulonik i spinamy wykałaczką. Kładziemy poziomo by farsz nie uciekł bokiem.
Jak już skończymy z roladkami, bierzemy sie za sos.
Najczęściej używam pomidorów krojonych z ziołami, do tego dodaję posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku - nie należy przesadzać.
Do naczynia żaroodpornego przelewamy pomidor i na tym układamy roladki.
Całość przykrywamy i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez ok 30min.
Smacznego!
Polecany film:
Jak schudnąć 10 kilogramów? Plan krok po kroku
Komentarze
Myślę, że najważniejszym smakiem jest połączenie bakłażana z pomidorami, ziołami i czosnkiem. Polecam bardzo przepis na te roladki. Jak widać każdy może je modyfikować na swój ulubiony sposób
Należy jednak pamiętać że brązowy ryż czy kuskus to dopiero III/IV faza; ten przepis jest dla fazy II na dni PW
U mnie było tradycyjnie bez mięska, a z ryżem brązowym. Cudeńko niesamowite.
ciesze się, że smakowało
Dodaję do ulubionych i ocenię jak wypróbuję!