Kotleciki z tuńczyka DUKAN PROTAL
Składniki:
- tuńczyk [2 op.] (w kawałkach w sosie własnym)
- cebula [1 szt.] (średnia)
- jajka [2 szt.]
- otręby owsiane [4 łyżki]
- musztarda [2 łyżeczki]
- sos sojowy [1 łyżeczka]
- sól [0.5 łyżeczki]
- pieprz [0.5 łyżeczki]
- papryka (przyprawa) [0.5 łyżeczki] (słodka)
- papryka (przyprawa) [0.5 łyżeczki] (ostra)
- czosnek granulowany [0.5 łyżeczki]
Przygotowanie:
Gdy nie możecie juz patrzeć na tuńczyka w puszcze czy sałatce, proponuje wypróbować te pyszne kotleciki :)
Tuńczyka odcedzić, przełożyć do miski, dodać jajka, otręby, startą na dużych oczkach cebulkę oraz przyprawy. Zagniatać jak mięso mielone.
Jeśli masa będzie za sucha, można ją odrobiną podlać zalewą z tuńczyka, ja jednak nigdy nie miałam takiej potrzeby.
Z przygotowanej masy uformować sobie kulki, mniej więcej wielkości orzecha.
Patelnię rozgrzać, zmniejszyć ogień, kulki układać na patelni lekko je spłaszczając. Smażyć z 2 stron, tak by były złoto - brązowe. Po przewróceniu na druga stronę podlewamy kotlety 4 łyzkami wody, gdy odparuje, proponuje przykryć je na chwilę by "doszły" w środku.
Uwielbiam je jeść tak bez niczego w czasie dni proteinowych, ewentualnie z jakimś czosnkowym albo ziołowym sosikiem.
Polecany film:
Dieta 1200 kcal - propozycja jadłospisu
Komentarze
super, że dąło radę z rozdrobnionym, może też go zacznę kupować bo u mnie na osiedlu jest bardziej dostępny
Nie przepadam za tuńczykiem, ale ten przepis to zmienił. Gratuluję!
Na pewno zrobię je jeszcze