Jajka faszerowane makrelą
Składniki:
- jajka [5 szt.]
- makrela [100 g]
- serek homogenizowany [2 łyżeczki] (pełne, czubate)
- musztarda [1 łyżeczka]
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Jajka gotujemy w osolonej wodzie (skorupka wtedy łatwiej schodzi). Czekamy aż przestygnie, obieramy i kroimy na połówki.
Makrelę wędzoną kupiłam ostatnio w opakowaniu które miało ok 200g i dałam jej połowę. Należy ją dokładnie wyczyścić z ości.
Oczyszczone mięso z makreli wrzucamy do miski, dodajemy serek homogenizowany (naturalny, dla osób na Protalu - ten 0%), musztardę, odrobinę soli i duuużo pieprzu oraz żółtka wydłubane z jajek.
Masę najlepiej ugniatać rękoma - można wtedy się upewnić czy nie omineliśmy jakiejś ości - aż do połączenia składników.
Farsz nakładać do jajek, tak by powstała górka.
Przed podaniem najlepiej schłodzić ale smaczne jest również świeżo przygotowane :)
Jesli zostanie nam troche farszu można dogotować jajko albo po prostu potraktować go jako pastę jajeczną i zjeść z chlebkiem :)
Smacznego!
Polecany film:
Ile można schudnąć w miesiąc?
Komentarze
Szybki i prosty, a jajeczka smakowite
Zniknęły w oka mgnieniu.