Półfrancuskie ciasteczka z jabłkami
Składniki:
- ser twarogowy [250 g] (chudy lub półtłusty)
- mąka tortowa [250 g]
- margaryna [250 g]
- jabłka [3 szt.] (średniej wielkości)
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie:
To jedne z prostszych przepisów na ciastka, który dała mi babcia kiedy byłam jeszcze nastolatką:)
Samo ciasto jest wytrawne gdyż nie zawiera cukru. Ogólna zasada przy zwiększaniu proporcji mówi że musi być taka sama ilość twarogu, mąki i tłuszczu. Margarynę można oczywiście zastąpić masłem, a jabłka innymi sezonowymi owocami.
Twaróg mielimy na drobnych oczkach lub po prostu kupujemy już sernikowy. Miękką margarynę siekamy z mąką, dodajemy twaróg i zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię do żywności i wsadzamy do lodówki na godzinkę.
W tym czasie obieramy jabłka i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na ósemki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i podsypując mąką blat rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 2-3 mm. Wykrawamy szklanką kółka na każde kładziemy jabłko lub inny owoc tak aby grubsza część ósemki była na zewnątrz. Przykrywamy drugą połówką ciasta i delikatnie sklejamy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy na złoty kolor.
Po ostygnięciu posypujemy dowolną ilością cukru pudru.
Smacznego:)
Polecany film:
Ciasteczka czekoladowe z polewą
Komentarze
wypróbowałam i są naprawdę boskie.
i wyrosły bez żadnych drożdży ani proszku do pieczenia
po prostu zachwycają prostotą, no i smakiem
mam jednak zastrzeżenia co do składników, mąki zużyłam znacznie więcej gdyż ciasto się strasznie lepiło
Twaróg kupiłam już mielony.