Grillowana pierść z kurczaka z dipem czosnkowym
Składniki:
- filet z kurczaka [2 szt.]
- cebula [1 główka]
- oliwa z oliwek [1 łyżka]
- czosnek [2 ząbki]
- przyprawa do grilla
- pieprz
- majonez [3 łyżki]
- śmietana [3 łyżki] (12%)
- sól
Przygotowanie:
Tak przygotowana pierś z kurczaka jest soczysta i pachnąca. Fajnie tak sobie czasem pogrillować w środku zimy :D
Przygotowanie:
Najpierw kroimy cebulę w piórka i podsmażamy na oliwie. Odstawiamy na bok.
Pierś z kurczaka oprawiamy z żyłek, chrząstek i kosteczek. Trochę rozbijamy tłuczkiem. Z dwóch stron nacieramy oliwą z oliwek, kładziemy na kawałkach folii aluminiowej, posypujemy trochę solą i pieprzem oraz przyprawą do grilla (polecam z knorra). Zawijamy w folię i układamy na ruszcie w kombiwarze bądź piekarniku. Pieczemy przez 10 minut w temp. ok. 180 C. Następnie odchylamy lekko folię, kładziemy na wierzch wcześniej podsmażoną cebulkę i znów pieczemy 10 minut w temp. 190 C. Kurczak smakuje wybornie a przy tym nie jest suchy.
Podawać z dipem czosnkowym (mieszamy majonez, śmietanę i przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku) i pieczonymi ziemniaczkami (bądź chlebem).
Smacznego!
Polecany film:
Płonące krewetki gambas
Komentarze