Quiche (Kisz)
Składniki:
- mąka pszenna [200 g]
- masło [6 łyżek] (roztopić )
- jajka [1 szt.]
- sól [0.5 łyżeczki]
- kukurydza konserwowa [1 op.] (mała puszka)
- groszek konserwowy [1 op.] (mała puszka)
- papryka czerwona [1 szt.]
- papryka żółta [1 szt.]
- pomidory [1 szt.]
- ser [7 plastrów] (dowolny żółty ser)
- jajka [3 szt.]
- śmietana [0.5 l] (18%)
Przygotowanie:
Quiche jest dla mnie daniem weekendowym, bo wrzucam do niego wszystko to, co mi zostało z całego tygodnia i w ten sposób mam pyszne danie na piątek i sobotę :)
Podane składniki "nadzienia" są jedynie przykładowe, bo tak na prawdę do quiche można wrzucić absolutnie wszystko, co tylko podpowiada nam wyobraźnia, każdy rodzaj warzyw, mięso, wędliny, a nawet wędzone lub gotowane ryby (z owocami nie próbowałam ;) ).
Zaczynamy od przygotowania ciasta na spód i boki.
Mąkę, 6 łyżek roztopionego masła, jajko i sól zagniatamy, do momentu uzyskania spójności. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody lub kolejna łyżkę roztopionego masła. Kiedy jest już w miarę plastyczne, lepimy z niego kulkę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min. żeby odpoczęło.
W międzyczasie możemy przygotować warzywa krojąc je na paseczki, plasterki, kawałeczki w zależności od tego, z czego zamierzamy zrobić nasze danie
oraz zalewę jajeczno-śmietanową. (mieszamy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem)
Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki formy do tart. Jeżeli używacie standardowej, ciasta powinno bez problemu wystarczyć. Osobiście używam dużej, kwadratowej, porcelanowej formy do zapiekanek, więc ciasta starcza mi tylko na spód i tak też zostawiam.
Następnie układamy przygotowane wcześniej składniki nadzienia i zalewamy masą jajeczną. Jajka powinny pokryć cała zawartość tarty (tak aby wystawały tylko koniuszki), jeżeli nie, zawsze możemy rozbić w osobnej misce kolejne jedno lub dwa jajka i dolać do reszty. Na wierz układamy plastry sera.
Całość zapiekamy ok 50 min. w temperaturze 200 stopni.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: cytrynowa zapiekanka
Komentarze