Pomarańczowe kruche ciasteczka
Składniki:
- masło [250 g]
- cukier puder [80 g]
- mąka ziemniaczana [2 łyżki]
- mąka pszenna [300 g]
- skórka z pomarańczy [2 łyżki]
- sok pomarańczowy [60 ml]
- czekolada mleczna [60 g] (roztopiona)
Przygotowanie:
Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Ciasto warto schłodzić przez pół godziny w lodówce - łatwiej będzie się formowało.
Nabierać połowę łyżki masy i - delikatnie podsypując mąką - rolować wałeczek o długości około 15 cm, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości między ciastkami (trochę urosną).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut, aż brzegi się zezłocą. Wystudzić na kratce.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przelać do woreczka, odciąć jego rożek i wyciskając czekoladę, ozdobić paluszki.
Ciastka można przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pieczeń rzymska
Komentarze