Kotleciki rybno-drobiowe DUKAN
Składniki:
- filety rybne [1 szt.] (duży, dowolna ryba)
- pierś kurczaka [1 szt.] (duża, pojedyńcza)
- jajka [1 szt.]
- cebula [0.5 szt.] (drobno pokrojona)
- otręby owsiane [2 łyżki]
- przyprawa do ryb [1 łyżeczka]
- rozmaryn [2 szczypty]
- tymianek [0.5 łyżeczki]
- koperek [0.25 pęczka] (posiekany)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Przepis w sam raz na fazę czysto proteinową oraz na dni proteinowe w fazie PW. W dni proteinowo warzywne najlepiej smakują z pyszną sałatką :)
Według mnie, smakować będzie całej rodzinie a kotlecików wychodzi całkiem sporo (mi wyszło ok 16szt i podzieliłam na 3 porcje).
Rybę jeśli jest mrożona - rozmrozić. Zmielić razem z piersią z kurczaka.
Do masy dodać przyprawy, jajko, cebulę i otręby. Wymieszać.
Patelnię mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień do minimum, łyżką nakładać placki rozsmarowując je tak by powstały małe, grube na ok 0,5-1cm placuszki. Jesli robimy grubsze, można przykryć patelnię pokrywką. Kotlety odwracamy jak mięso z góry się zetnie. Smażymy do zarumienienia :)
Jeśli chodzi o przyprawy, wybrałam akurat takie bo pasowały mi do ryby jednak można je dowolnie modyfikować, najlepiej zawsze zrobić 1 kotlet na próbę i w razie czego doprawić.
Kotleciki można podawać z dowolnym sosem - na zdjęciu: doprawiony jogurt z ogórkiem.
Smacznego!
Polecany film:
Dieta kopenhaska - jadłospis i produkty
Komentarze
Na pewno wypróbuję przepis.