Ekspresowe zawijasy cynamonowe
Składniki:
- ciasto francuskie [1 op.]
- cukier [0.333 szklanki]
- cynamon [1 łyżka]
Przygotowanie:
Ciasto rozmrażamy. Rozwijamy na blacie razem z tym papierem w które jest zawinięte.
Piekarnik rozgrzewamy do 200'C.
W kubku mieszamy cynamon z cukrem.
Ciasto posypujemy mieszanką na całej powierzchni, lekko rozcierając, dociskajac by się nie cukier nie osypywał. Składamy ciasto bokami do środka i dociskamy (jak na zdjęciu z papierem). Kolejny raz całość posypujemy mieszanką i tak samo, boki składamy do środka. Znów posypujemy cukrem z cynamonem i tym razem składamy tak - jakbyśmy zamykali książkę (czyli w pół).
Resztą mieszanki smarujemy całe ciasto z wierzchu.
Powstały wałek, kroimy wzdłuż krótszego boku oczywiście :D w plasterki, o szerokości ok 8mm.
Ciasteczka wykładamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Trzeba je układać w dość dużych odległościach od siebie gdyż będą rosnąć! Jesli zostało Wam troche mieszanki - można nią posypać ciasteczka z wierzchu.
Ciastka pieczemy ok 7min, po tym czasie przewracamy je na drugą strone i pieczemy kolejne 7min.
Najlepsze świeże :)
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasteczka owsiane
Komentarze
Zrobiłam bardzo szybko, to był prezent dla siostry która wydawała duzo pieniędzy na ciastka tego typu!
Stały się jej ulubione i na pewno spróbuje zrobić je z kawałkami czekolady
Polecam wszystkim