''Śniegowe kuleczki'' Ciasteczka orzechowo - pomarańczowe
autor: sylwia-tysia,
kategoria: przekąski na zimno, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2010-12-09
Składniki:
- masło [250 g]
- cukier puder [100 g] (2/3 szklanki)
- orzechy włoskie [110 g] (1 szklanka drobno posiekane)
- mąka pszenna [2.5 szklanki]
- cukier puder (do obtaczania ciastek)
- aromat pomarańczowy do ciast [1 łyżeczka]
- skórka z pomarańczy [6 łyżeczek] (starta)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mikserem ubijać masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste i kremowe, przez około 10 - 15 minut. Wymieszać z olejkiem, orzechami, skórką pomarańczową i mąką na jednolitą masę. Zlepiać po 2 łyżeczki ciasta formując kulki, odrobinkę je spłaszczać (tylko troszkę!), a następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 12 - 15 minut lub do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor.
Studzić przez 5 minut, następnie obtoczyć w cukrze pudrze.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z malinowym marmurkiem
Komentarze