Piernik z marmoladą i orzechami w białej polewie.
Składniki:
- cukier [0.75 szklanki]
- olej [0.75 szklanki]
- miód [0.75 szklanki]
- herbata czarna [0.75 szklanki] (napar z 4 torebek)
- mąka [3 szklanki]
- jajka [4 szt.]
- soda oczyszczona [2 łyżeczki]
- przyprawa do pierników [3 łyżeczki]
- cukier puder [0.75 szklanki] (składniki na masę)
- mleko [12 łyżek]
- orzechy [30 dag]
- żółtko z jajka [1 szt.]
- margaryna [2 łyżki]
- wódka czysta [0.5 szklanki]
- marmolada [1 op.]
- polewa czekoladowa [1 op.] (biała)
- czekolada [2 szt.] (tabliczki)
Przygotowanie:
Miód podgrzać na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku, cały czas ubijając.
Mąkę przesiać razem z sodą i przyprawą do piernika, dodać do ciasta. Cały czas miksując. Dodać miód i letni napar z herbaty.
Gotowe ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ok 45 min. w temp. 180'C. Zimnego piernika przekroić wzdłuż.
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia.
Cukier puder, mleko oraz posiekane drobno orzechy zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając.
Dodać margarynę, żółtko i wódkę - ściągnąć z ognia i delikatnie wymieszać. Pozostawić do przestygnięcia.
Marmoladę rozpuścić z czekoladą na małym ogniu i ciepłą posmarować dwie części piernika.
Na spodnią część piernika wysmarowaną marmoladą nałożyć masę orzechową i złączyć z górną częścią piernika.
Gotowy piernik polać białą czekoladą.
Smacznego !!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczny makowiec
Komentarze
Moim gościom (nie tylko mnie) również bradzo smakował.