Kruche ciasto z jabłkami i makiem
Składniki:
- margaryna [250 g] (ciasto)
- mąka [3 szklanki] (ciasto)
- cukier [0.5 szklanki] (ciasto)
- jajka [1 szt.] (ciasto)
- śmietana [2 łyżki] (ciasto)
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (ciasto)
- jabłka [3 szt.] (masa jabłkowa)
- masło [1 łyżeczka] (masa jabłkowa)
- cukier [0.25 szklanki] (masa jabłkowa)
- cynamon [1 łyżeczka] (masa jabłkowa)
- Masa makowa
- jajka [2 szt.] (masa z makiem)
- białko z jajka [2 szt.] (masa z makiem)
- masło [150 g] (lub margaryna - masa z makiem)
- cukier [4 łyżki] (masa z makiem)
- miód [2 łyżki] (masa z makiem)
- mąka ziemniaczana [3 łyżki] (masa z makiem)
Przygotowanie:
CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, w razie potrzeby podsypać mąką, schować do zamrażarki na 1h.
MASA JABŁKOWA:
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda, pokroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę rozciąć na kolejne 3 części i posiekać w plasterki, które następnie nalezy przysmażyć na rozgrzanym masle, dodać cukier (można go pominąć bo ciasto i tak jest słodkie) i cynamon, całość smażyć ok 5min.
MASA MAKOWA:
Jajka ubić z cukrem, dodać masło lub margarynę, cały czas ubijając dodawać miód, masę makową oraz mąkę ziemniaczaną. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać powoli mieszając po łyżce do masy makowej.
Piekarnik rozgrzać do 200'C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na grubych oczkach 3/4 kruchego ciasta, wyłożyć nim blachę. Resztę schować do zamrażarki. Ciasto podpiekać przez 10min w rozgrzanym piekarniku.
Po tym czasie wyjąć blachę, obniżyć temp do 180'C. Na cieście wyłożyć ostudzone jabłka, na jabłka wylać masę makową i na to zetrzeć resztę kruchego ciasta.
Całość piec ok 1h.
Ciasto nadaje się do krojenia dopiero po ostygnięciu, wtedy też można posypać je cukrem pudrem :)
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: babka czekoladowa
Komentarze
Ja chętnie zrobię!