Świąteczny tort śliwkowo-bezowy
Składniki:
- mąka pszenna [35 dag] (na ciasto)
- masło [20 dag] (na ciasto)
- żółtko z jajka [3 szt.] (na ciasto)
- cukier puder [1 łyżka] (na ciasto)
- śmietana [2 łyżki] (18%, na ciasto)
- budyń śmietankowy [1 op.] (na krem)
- mleko [1.5 szklanki] (na krem)
- masło [1 op.] (kostka, na krem)
- konfitury [50 dag] (ze śliwek, gęste, do posmarowania ciasta)
- orzechy włoskie (garść, do posypania na ciasto)
- białko z jajka [4 szt.] (na bezę)
- cukier puder [1 szklanka] (na bezę)
- sok z cytryny [1 łyżka] (na bezę)
- sól [1 szczypta] (na bezę)
Przygotowanie:
Podstwą tego torcika jest pyszne kruche ciasto, posmarowane konfiturami i obsypane posiekanymi orzeszkami włoskimi. To wszystko przykryte kremem budyniowym i ukoronowane chrupiącą bezą :)
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, schłodzić 30 minut i wylepić nim dno i boki tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 20 - 25 minut.
Krem: ugotować budyń w podanej ilości mleka, przestudzić. Utrzeć na puch masło i powoli dodawać do niego wystudzony budyń.
Na wystudzony kruchy placek wyłożyć konfitury śliwkowe, posypać orzechami, posmarować
kremem.
Beza: Białka ubić ze solą na sztywno, dodać sok z cytryny, porcjami dodawać cukier puder, powoli ubijając. Piana ma być lśniąca. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (takiej wielkościw jakiej był pieczony torcik) wyłożyć bezę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C, z włączonym termoobiegiem ok 60 minut.
Po upieczeniu wystudzić i wyłożyć na krem budyniowy.
Smacznego!
*czas bez chłodzenia ciasta
*przepis na tortownicę 24 cm
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pesto z zielonego groszku i migdałów
Komentarze