Amoniaczki świąteczno-noworoczne
Składniki:
- mąka [1 kg]
- cukier [1 szklanka]
- margaryna [1 kostka] (najlepiej Kasia, 250 dkg)
- mleko [1 szklanka]
- jajka [5 szt.]
- orzechy laskowe (do ozdoby)
- migdały (do ozdoby)
- cukier brązowy (do ozdoby)
- amoniak [4 łyżeczki] (płaskie)
- cukier (gruby, do ozdoby)
Przygotowanie:
Są to moje ulubione ciasteczka:) Piekę je od 5 roku życia, wtedy jeszcze tylko pomagałam mamie, a teraz robię je kiedy mam ochotę na coś słodkiego:) Jednak zawsze będą mi się kojarzyły ze Świętami!
Roztopić tłuszcz, poczekać aż trochę ostygnie. Wlać tłuszcz do dużej miski, dodać cukier, jaja (4 sztuki), mleko - wymieszać razem mikserem. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z amoniakiem. Miksować mikserem lub ucierać rękami jak ciasto na pierogi, aż będzie gładkie.
Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na ok. 3-4 mm. Resztę zawinąć w ściereczkę, żeby nie wysychało. Foremkami lub szklanką wycinać kształty ciasteczek. Najfajniejsze są serduszka, gwiazdki, choinki, misie.
Obok przygotować sobie białko z jajka (1 jajko) i pędzelek, którym będziemy smarować ciastka oraz na talerzyki wysypać cukier gruby, brązowy i różnokolorowe posypki. Maczać w nich pomalowane białkiem ciastka. Na ciasteczka można powciskać orzechy laskowe, migdały.
Ciastka wkładać do mocno rozgrzanego piekarnika i piec ok.10 min w temperaturze 180 st.
Amoniaczki można przechowywać nawet do 10 dni w metalowym lub szklanym pojemniczku. Należy pamiętać, żeby przed zamknięciem dobrze wystygły!
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: łososiowe ciastka
Komentarze