Morszczuk pomidorowo-winny
autor: helas,
kategoria: ryby, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), dania niskokaloryczne, kuchnia polska , dodano:
2010-12-13
Składniki:
- morszczuk [60 dag]
- cebula [2 szt.] (średnie)
- pomidory [3 szt.] (bez skóry)
- czosnek [1 ząbek]
- olej [3 łyżki]
- natka pietruszki [1 pęczek]
- bazylia [1 łyżka]
- wino białe wytrawne [0.25 szklanki]
- sok z cytryny [1 łyżka]
- sól [1 szczypta]
- pieprz [1 szczypta]
Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze części. Skropić sokiem cytrynowym, przyprawić solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę oraz zmiażdżony czosnek, dodać drobno pokrojone pomidory oraz wlać wino. Dusić całość ok. 15 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i bazylię . Zdjąć z ognia . Na osobnej patelni podsmażyć na oleju filety z każdej strony ok. 2min. Po usmażeniu ryby, wylać z patelni pozostałą oliwę pozostawiając na patelni rybę . Zalać rybę przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym ( doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem) . Dusić wszystko jeszcze około 10 min. delikatnie mieszając, aby potrawa się nie przypaliła.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: paprykowy dip do grilla
Komentarze
http://owocemorza.blogspot.com/2012/07/rolandki-rybne-z-bazyliowym-farszem.html