Pyszne pierniczki
Składniki:
- miód [4 łyżki] (musi być płynny, najlepiej lipowy lub akacjowy)
- masło [5 łyżek] (musi być dość miękkie, możemy zastąpić margaryną)
- jajka [1 szt.]
- cukier puder [0.5 szklanki]
- mąka tortowa [2.25 szklanki]
- soda oczyszczona [2 łyżeczki]
- przyprawa do pierników [4 łyżeczki] (polecam Appetita)
- kakao [2 łyżeczki]
- cynamon [0.5 łyżeczki]
Przygotowanie:
Najpierw mieszamy wszystkie sypkie składniki. Następnie dodajemy jajko, masło i miód. Ciasto wyrabiamy tak, by powstała jednolita zwarta kulka. Jeżeli ciasto będzie za miękkie (będzie się rozpływało w rękach) dosypujemy mąki, przy odwrotnej sytuacji możemy dolać odrobinę mleka (może być kwaśne).
Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy pierniczki. Wykrojone ciastka kładziemy na wysmarowanej margaryną i posypanej mąką blasze.
Po upieczeniu jednej porcji nie trzeba ponownie smarować blachy. Cieniutkie i małe pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 5 min, z kolei grube i duże ok. 10 min.
Gotowe pierniczki możemy polukrować lub polać polewą czekoladową.
Ilość porcji i czas przygotowanie podany przeze mnie jest tylko i wyłącznie orientacyjny. Wszystko zależy od tego, ile czasu zajmie nam wykrawanie pierników, jak grube będą ciastka i jakich foremek użyjemy :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka Waldorf
Komentarze