Świąteczny piernik Vesenki
Składniki:
- mąka pszenna [2 szklanki]
- soda oczyszczona [1.5 łyżeczki]
- sól [1 szczypta]
- cukier [0.75 szklanki]
- przyprawa do pierników [2.5 łyżeczki]
- olej [0.4 szklanki]
- miód [2 łyżki] (czubate)
- jajka [2 szt.]
- aromat waniliowy do ciast [0.5 łyżeczki] (lub lepiej ziarenka z połowy laski wanilii)
- kawa [0.5 szklanki] (mocnej, świeżo zaparzonej, lub alternatywnie mocnej herbaty)
- sok pomarańczowy [0.25 szklanki] (sok wyciśnięty z jednej większej pomarańczy)
- wódka czysta [3 łyżki] (można zastąpić sokiem z pomarańczy)
Przygotowanie:
Przygotowanie jest bardzo proste, a piernik naprawdę pyszny. Warto spróbować :)
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Foremkę (tym razem piekłam w tortownicy) posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Bierzemy sporą miskę. Wsypujemy mąkę, cukier, sól, sodę, przyprawę do pierników i mieszamy razem. Robimy dołek i wlewamy olej, miód, kawę, sok, wódkę i aromat waniliowy. Wbijamy jajka.
Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Powstanie dość rzadka masa.
Przygotowaną formę wypełniamy ciastem.Pieczemy ok. 40-45 minut (do suchego patyczka)
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto do przestygnięcia, a następnie wyciągamy je z blaszki .
Ten przepis można sobie urozmaicić.
Można przed włożeniem do piekarnika posypać wierzch ciasta 1/4 szklanki płatków migdałowych.
albo
po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu polać polewą (zagotowujemy razem w garnuszku (mieszając) 1/4 kostki masła, ok.1/3 szklanki cukru , 3 łyżki kakao i dwie łyżki wody) I już :)
albo
możemy przekroić przestygnięte ciasto w połowie i posmarować w środku powidłami śliwkowymi.
albo
można użyć drobno zmielonej mąki pszennej pełnoziarnistej (ja bardzo sobie chwalę Lubellę Pełne Ziarno)
Proporcje na średnią keksówkę lub tortownicę ok. 26cm.
Na zdjęciach wersja z polewą. Przepyszna :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z kajmakiem i jabłkami
Komentarze