Bombkowe ciasteczka - Honning Kager (pierniczki)
Składniki:
- mąka [550 g]
- miód [200 g] (akacjowy)
- cukier brązowy [150 g]
- jajka [1 szt.]
- skórka z pomarańczy [1 szt.] (z 1 pomarańczy)
- imbir [1 łyżeczka] (w proszku)
- cynamon [2 łyżeczki] (w proszku)
- goździki [0.5 łyżeczki] (w proszku)
- soda oczyszczona [2 łyżeczki]
- margaryna [150 g] (lub masło)
Przygotowanie:
Na pomysł zrobienia ciasteczek wpadłam nie dawno, bo mamy w domu 10 miesięcznego bobasa i wolę uniknąć katastrofy z tłukącymi się bombkami.
Dlatego w tym roku wyjątkowo zamiast bombek będą ciasteczka :)
* wychodzą bardzo twarde i raczej nadają się do moczenia w kawie/herbacie, jako ozdoba itp. Komuś kto ma słabe zęby to nie polecam ;)
W rądelku rozpuścić margarynę, cukier brązowy i miód.
Wymieszać i odczekać aż ostygnie.
Do ostygniętego płynu (trochę się zagęści) dodajemy imbir, goździki i cynamon oraz skórkę pomarańczową.
Mieszamy razem i na samym końcu dodajemy jajko i mąkę i sodę jak już masa będzie chłodna.
Zagniatamy ciasto. Jest bardzo miękkie i przyjemne w dotyku ;) także szybko się to robi.
Robimy kulkę, owijamy folią spożywczą i wsatwiamy na 1h do lodówki.
Po schłodzeniu dzielimy ciasto na cześci i każdą z nich wałkujemy i wycinamy foremkami różne wzorki.
Piekarnik nastawiamy na 200C (góra-dół) lub 180C termoobieg i pieczemy na środkowym poziomie ok 5-8 min.
Ja piekłam po 8 min.
* Wycinając małymi formekami wyszło mi ok.90 szt.
* cukier brązowy nadaje piernikowy kolor, a przyprawy niesamowitego aromatu.
* ciasteczka ozdabiałam lukrem wg przepisu Kropki75
* rysunki robiłam strzykawką
* dziurki robiłam szpikulecem, albo słomką do napojów
* czas przygotowania podałam bez czasu chłodzenia
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasteczka owsiane
Komentarze
Pierniczki wychodzą świetne
Robię na choinke, ozdobe do Świątecznego stołu i karnety imiene do prezentów
Pysiu,Twoje karneciki wyglądają super...widziałam je
Oceny nie daję, bo nie robiłam. Ale pomysł bardzo mi się podoba