Kolorowe bajaderki
autor: lisav,
kategoria: przekąski na zimno, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2010-12-19
Składniki:
- herbatniki [2 op.]
- migdały [10 dag]
- rum [3 łyżki]
- śmietana kremówka [3 łyżki]
- wiórki kokosowe [2 łyżki]
- wiórki czekoladowe [2 łyżki]
- czekolada [2 op.]
Przygotowanie:
Migdały namoczyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki, drobno pokroić, pokruszyć herbatniki.Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokruszone migdały i herbatniki, dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać śmietankę i rum, wymieszać, wstawić do lodówki. Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na końcu należy je obtoczyć w wiórkach czekoladowych, białej polewie, wiórkach kokosowych lub posypce z cukierków.
P.S. Ja osobiście obtoczyłam bajaderki tylko w posypce z cukierków :) jednak dodałam inne możliwości, gdyż posypki z cukierków nie ma na liście składników.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: bananowy chleb
Komentarze