Gingerbread people, czyli Piernikowe ludziki
Składniki:
- mÄ…ka [750 g] (ok. 4,5 szklanki)
- proszek do pieczenia [5 łyżeczek]
- imbir [1 łyżka]
- gałka muszkatołowa [1 łyżeczka]
- cynamon [1 łyżeczka]
- goździki [1 łyżeczka] (należy je zmielić)
- tłuszcz [225 g] (masło lub margaryna-ja użyłam Kasi)
- miód [1 szklanka]
- cukier brązowy [1 szklanka] (najlepiej użyć cukru melasowego)
- woda [0.5 szklanki]
- jajka [1 ]
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami: imbirem, gałką muszkatołową, cynamonem, goździkami. Odstawić.
Do garnka włożyć miód, tłuszcz, cukier brązowy (im cukier jest ciemniejszy, tym ciemniejsze będą pierniki; jeżeli nasz cukier jest jaśniejszy można dodać 2 łyżki kakao) oraz wodę. Całość rozpuścić na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszać.
Po rozpuszczeniu ściągnąć garnek z ognia. Powoli, ciągle mieszając, dosypać suche składniki (mąkę z proszkiem i przyprawami). Na koniec wbić jajko i ponownie wymieszać.
Tak przygotowaną masę piernikową wykładamy na duży kawałek foli spożywczej. Masę na foli rozpłaszczamy, przykrywamy drugim kawałkiem foli. Masę na pierniki należy schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
Po schłodzeniu masę rozwałkowujemy dość cienko. Zarówno masa piernikowa, jak i wałek powinny być posypywane mąką. Wykrawamy pierniki foremką (foremkę możemy dostać na Allegro, w sklepach internetowych itp. szukając jako "gingerbread boy" lub jako "ciastek"). Układamy je na blaszce oprószonej mąką.
Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu odczekujemy chwilę i przekładamy je na papier, folię aluminiową itp.,by się schłodziły.
UWAGA: Jeżeli zobaczymy,że pierniki po 5 minutach pieczenia wyglądają na upieczone i kolejne 5 minut w piekarniku może zakończyć się spaleniem pierniczków, należy je po 5 minutach wyjąć-pierniki są najprawdopodobniej bardzo cienko rozwałkowane. Nie się także przejmować,że pierniczki zrobią się miejscami bardzo ciemne-z doświadczenia wiem,że o ile pierwszego dnia taki piernik okaże się gorzki, o tyle następnego będzie smakował znakomicie :)
Z podanej porcji wyszło mi ponad 80 pierników :)
Moje pierniki zostały przyozdobione lukrem składającym się z jednego białka i jednej szklanki cukru pudru. Mimo iż masa wydawała mi się gęsta, za drugim razem zwiększyłabym ilość cukru pudru, ponieważ czasami lukier się nieładnie rozlał. Lukier nałożyłam za pomocą "szprycy" zrobione z woreczka śniadaniowego.
Pierniki piekłam po raz pierwszy w życiu. Jak widać na załączonym zdjęciu udały się znakomicie,więc mam nadzieję,że wykorzystacie mój przepis i odważycie się zrobić samodzielnie pierniki :)
Pierniczki są przepyszne, cieszą oko i wszyscy reagują na nie "Jaka śliczna armia Ciastków" :)
SMACZNEGO!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: łososiowe ciastka
Komentarze