Czekoladowe ciasto z colą i karmelową polewą
Składniki:
- mąka tortowa [250 g]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- masło [250 g] (miękkie)
- cukier [300 g]
- kakao [3 łyżki] (z czubkiem)
- soda oczyszczona [1 szczypta]
- mleko [75 ml]
- jajka [2 ]
- ekstrakt waniliowy [1 łyżeczka]
- napój gazowany [200 ml] (cola)
Przygotowanie:
Na małą tortownicę.
Rozgrzać piekarnik na termoobieg 180 stopni. Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszać. Masło, wanilię, colę, mleko i jajka pomieszać, dodać do suchych składników, delikatnie pomieszać. Przełożyć do Brytfanny. Piec około 40 minut. Wystudzić.
Polewa:
1 czekolada z karmelem
2 łyżki lub więcej śmietany kremówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać. Wylać na gorące ciasto- uwaga nie zastyga do końca. Jest lekko lepiące, ale przez to obłędne!
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z rosą
Komentarze