Sałatka warstwowa
Składniki:
- szynka gotowana [30 dag] (najlepiej z indyka prasowana)
- majonez [1 szt.] (świdnicki)
- cebula biała [1 szt.] (czosnkowa lub zwykla)
- jajka [3 szt.]
- kukurydza konserwowa [1 op.] (puszka bonduelle)
- ananas [1 op.] (puszka można mniej)
- ser żółty [30 dag] (gouda)
- sól (do smaku)
Przygotowanie:
Na dno naczynia przezroczystego układamy najpierw pokrojoną w drobniutką kosteczkę szynkę z indyka. Warstwę szynki "głaskamy" cienką warstwą majonezu.Następnie układamy warstwe cebulki drobno pokrojonej,
Dalej jajka pokrojone w kosteczkę. Jajka głaskamy majonezem i odrobinkę solimy, następnie układamy kukurydzę, znowu głaskamy tą warstwę majonezem,układamy odciśniętego i pokrojonego w kosteczkę ananasa, na to ścieramy ser gouda a na wierzch kładziemy grubą warstwę majonezu. Smacznego
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z ananasem i szynką
Komentarze