Żurek
Składniki:
- grzyby [30 g] (leśne)
- marchew [3 szt.]
- pietruszka [1 szt.]
- seler [0.3 szt.]
- cebula [1 szt.]
- czosnek [2 ząbki]
- boczek wędzony [200 g] (surowy)
- kostka rosołowa [2 szt.] (na wedzonym boczku lub warzywne)
- pieprz czarny [6 szt.] (ziarenka)
- ziele angielskie [4 szt.] (ziarenka)
- majeranek [1 łyżka]
- zakwas na żur [1 szt.] (w płynie)
- jogurt naturalny [200 g]
- jajka [4 szt.] (ugotowane na twardo)
- natka pietruszki [0.5 pęczka] (do posypania przed podaniem)
Przygotowanie:
Grzyby dokladnie oplukac, namoczyc w letniej wodzie i odstawic na godzine, potem ugotowac w tej samej wodzie (30 minut).
Grzyby pokroic na male kawalki, wywar zachowac.
Obrana marchew, pietruszke i seler pokroic w slupki, cebule i czosnek obrac, przekroic na pol, wrzucic wszystko do garnka.
Dodac boczek, kostki rosolowe, pieprz, ziele angielskie i grzyby, zalac woda i wywarem z grzybow, tak aby plynow razem bylo ok. 3 litry. Gotowac ok. 30 minut (nie dolewac wody w trakcie gotowania) az warzywa zmiekna ale beda nadal sprezyste.
Odcedzic wywar przez durszlak, wyrzucic wszystko poza marchewka i boczkiem. Marchewke ponownie wrzucic do garnka, zalac wywarem i postawic na malym ogniu, wlac zur, dodac majeranek i zagotowac.
W tym czasie pokroic boczek w kostke i lekko podsmazyc na suchej patelni, potem dodac go do zupy.
Gdy wszystko sie zagotuje, zdjac garnek z ognia.
Do jogurtu wlac partiami tyle samo zupy ile jest jogurtu i dokladnie wymieszac, wlac szybko do zupy energicznie mieszajac wtedy jogurt sie nie zwarzy.
Podawac z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekana natka pietruszki.
Gotowe. Smacznego:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tort chałwowy
Komentarze