Domowe śledzie w occie
autor: boszenka69,
kategoria: przekąski na zimno, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2010-12-23
Składniki:
- śledź [800 g]
- cebula biała [2 szt.]
- mleko [1 l]
- ocet [0.75 szklanki]
- woda [3 szklanki]
- ziele angielskie [8 szt.]
- liście laurowe [3 szt.]
- pieprz czarny [4 szt.]
- cukier [10 łyżeczek]
Przygotowanie:
Podaję Wam przepis na domowe, wigilijne śledziki, które są w mojej rodzinie od zawsze. W tym roku po raz pierwszy przygotowywałam je z moją malutką córeczką, która nadzorowała całość prac ;)
Przygotowanie:
Śledzie kroimy na małe kawałki i moczymy w mleku przez 2 godziny. Cebule kroimy w piórka, następnie blanszujemy. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie zalewy. Mianowicie, wodę, ocet wlewamy do garnka, dodajemy cukier i przyprawy. Gotujemy kilka minut.
Śledzie odsączamy z mleka i układamy w dużym słoiku (ja wykorzystałam taki po ogórkach) na przemian z cebulką. Na koniec zalewamy całość ostudzoną zalewą.
Słoiczek wkładamy do lodówki i po 2-3 dniach nasze śledziki powinny być gotowe! Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kurczaka
Komentarze