Piernik świąteczny
autor: shelkaa,
kategoria: ciasta ucierane, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2010-12-24
Składniki:
- jajka [5 ]
- mąka pszenna [3 szklanki]
- cukier [1 szklanka]
- mleko [1 szklanka]
- margaryna [1 kostka]
- miód [0.5 szklanki]
- przyprawa do pierników [1 op.]
- soda oczyszczona [1 łyżeczka]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- cynamon [0.25 łyżeczki]
- kakao [3 łyżeczki]
- powidła [4 łyżki]
- polewa czekoladowa [1 op.]
- płatki migdałów [2 łyżki]
Przygotowanie:
Rozpuszczamy margarynę z miodem i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika, powidłami śliwkowymi, cynamonem i kakao. Cały czas mieszając dodajemy mleko. Na koniec dodajemy wystudzoną margarynę z miodem. Pieczemy 50 minut w temp. 170 st. Po wystygnięciu polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Bon appetit! :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: curry indyjskie
Komentarze