Łosoś w światecznym sosie
autor: ardo03,
kategoria: ryby, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2010-12-25
Składniki:
- łosoś [50 dag] (wędzony w plastrach)
- jogurt naturalny [1.5 szklanki]
- koperek [1 pęczek]
- cytryna [1 szt.]
- sól
- oliwki [200 dag] (nadziewane papryką)
- pieprz (świeżo mielony)
- czosnek (granulowany)
Przygotowanie:
Plasterki łososia dekoracyjnie zwinąć i ułożyć na półmisku (duże plastry przekroić na pół). Jogurt przelać do miseczki, koperek posiekać, kilka gałązek pozostawić do dekoracji, wymieszać z jogurtem, przyprawić solą, można dodać świeżo zmielony pieprz i czosnek granulowany. Łososia udekorować cząstkami brzoskwiń i cytryny, oliwkami, koperkiem. podać z sosem jogurtowym.
Potrawa bardzo lekka i mało kaloryczna. Jest alternatywa dla ciężkich smażonych ryb.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: cytrynowa zapiekanka
Komentarze