Ryba po grecku
Składniki:
- mintaj (filet)
- cebula biała [6 ]
- marchew [6 ]
- seler (korzeń)
- pietruszka (kawałek)
- liście laurowe [4 ]
- ziele angielskie [4 ]
- koncentrat pomidorowy (pół słoiczka, najlepiej Pudliszki)
- olej (do smażenia)
- pieprz
- sól
- mąka pszenna (wg. upodobania, niekoniecznie)
Przygotowanie:
Rybę opłucz, przypraw i usmaż (można obtoczyć w mące) na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Cebulę pokrój w talarki, podsmaż na oleju. Marchew, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce, usmaż i wymieszaj. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem.
Wszystko wymieszaj, uduś na małym ogniu do miękkości na odrobinie oleju. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy. Wylej farsz na usmażone filety rybne. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczne tartinki z łososiem
Komentarze