Ciasto korzenne z jabłkami
Składniki:
- mąka pszenna [125 g]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- sól - płaska łyżeczka [1 szczypta]
- cukier [2 łyżki]
- jajka [1 szt.]
- mleko [100 ml]
- ekstrakt waniliowy [1 ml]
- skórka z pomarańczy [1 szt.]
- jabłka [4 szt.]
- masło [100 g]
- daktyle [100 g]
- miód [2 łyżki]
- cynamon [2 łyżeczki]
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Wrzucamy do miski 125 g przesianej mąki pszennej, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, 2 łyżki stołowe cukru, 50 g pokrojonego w kostkę masła i dokładnie mieszamy wszystko do powstania struktury kruszonki.
Bierzemy miarkę do płynów, wrzucamy do niej całe jajko i ekstrakt waniliowy, roztrzepujemy i dolewamy tyle mleka, aby w naczynku było w sumie 110 ml płynu. Dodaj odrobinę skórki startej z pomarańczy.
Mieszamy produkty suche z mokrymi.
Obrane jabłka kroimy na kawałki wg uznania, wrzucamy na patelnię z 50 g niesolonego masła i 2 łyżkami stołowymi miodu. Gdy powstały karmel pokryje jabłka dorzucamy 100 g pokrojonych daktyli oraz, resztę skorki startej z pomaranczy i cynamon.
Przygotowujemy 4 naczynia do zapiekania o pojemności 250 ml.
Do każdego naczynia wrzucamy karmelizowane owoce, a na wierzchu kładziemy cienką warstwę ciasta, którą możemy posypać płatkami migdałów.
Piecz 18 minut, aż ciasto będzie złote.
Można wykorzystać wszelkie przyprawy korzenne, dodawać goździki, wanilię itd. Wyśmienicie smakuje z lodami i cukrem pudrem.
To niepowtarzalne ciasto z wariacją jabłek.
Polecam.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z malinowym marmurkiem
Komentarze
A konkurs cóż...siłą nikogo tu nie zaciągnęłam. Potrawa Wigilijna została zgłoszona dziś no bo i wcześniej nie było sposobu
Pozdrawiam
I nie chodzi o to kiedy wstawiłas przepis, tylko o to że oddają głosy na Twoj przpis koleżanki z topiku "Klik Klik Klik...." a ich "recenzje" dają mylącą ocenę dla tych, którzy chcą wypróbować przepis widząc wysoką notę która tak naprawdę jest niezasłużona, bo żadna z tych osób nie przetestowała tego przepisu.
Rozumiem.
Wypróbuję na 100%
Ciężko zepsuć takie ciasto, polecam dla laików takich jak ja. I pięknie pachnie!
Takie oceny będą zawsze usuwane więc szkoda waszych wysiłków. Polecam przeczytać regulamin strony. Znajduje się na dole strony, po lewej stronie, drugie podkreślenie pt. "Regulamin". Pozdrawiam.
Polecam wszystkim. W sumie produkty nieskomplikowane, wykonanie banalnie proste, zamiast kokilek użyłam filiżanek - no po prostu pycha.
każdy by się zajadał
Bardzo efektowny deser, goście byli zachwyceni! Wszystkim smakowało. Łatwy w przygotowaniu. Na pewno wrócę nie raz do tego przepisu. Polecam
Czas jest przez "pokolenia i tysiące" wypróbowany i na pewno dostosowany w najdrobniejszym szczególe.
1. to właściwie bardziej deser niż ciasto, bo owoców jest sporo, a ciasta tylko pierzynka na wierzchu
2. Jest dość smaczne, jabłka+miód +cynamon + daktyle i skórka pomarańczowa to ciekawe połączenie
3.na plus-dokładny opis. Łatwo według niego wszystko przygotować.
4. Jak już pisałam jest dość smacznie, ale rewelacji nie ma. Połączenie smaków niezłe, ale dla mnie dużo za słodko. Brakuje mi jakiegoś składnika, który przełamałby tą słodycz. Może po prostu trzeba by użyć kwaśnych jabłek? Albo dać trochę soku z cytryny?
To oczywiście kwestia mojego smaku, innym może genialnie smakuje tak jak jest
Podsumowując: ciasto jest łatwe w przygotowaniu, dość smaczne, ale rewelacji jak dla mnie niema.