Czekoladowe pralinki z Baileys'em
Składniki:
- biszkopty [80 g]
- masło [80 g] (miękkie)
- czekolada gorzka [1 op.]
- kakao [1 łyżka]
- orzechy laskowe [20 g] (zmielone)
- cukier puder [1 łyżka]
- likier śmietankowy [4 łyżki] (Baileys)
Przygotowanie:
Biszkopty kruszymy na proszek, ja robiłam to w rękach - palcami, ale jak znacie lepszy i szybszy sposób - to się podzielcie :D
Proszek z biszkoptów miksujemy w misce ze startą na drobnych oczkach czekoladą, kakaem, masłem, likierem, zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Gdy masa się połączy, odkładamy robota i zagniatamy ciasto by powstała kula. Wkładamy ją na minimum 1h do lodówki.
Gdy masa stwardnieje, wyciągamy ją i formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i od razu obtaczamy w jakiejś posypce.
Kulki widoczne na zdjęciu były obtaczane w posiekanych drobno orzechach laskowych oraz zmielonych orzechach.
Zamiast tego, można użyć orzechów pistacjowych (pralinki będą miały ładny kolor) lub np cukier puder, zmielone migdały czy słodką kolorową posypkę.
Przechowywać w lodówce i wyjąć dopiero przed podaniem.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z jogurtu greckiego
Komentarze
Chyba nastepnym razem muszę uwazac z ilością likieru...