Magiczny Domek Bożonarodzeniowy pod choinkę z piernika
Składniki:
- mąka [700 g]
- przyprawa do pierników
- soda oczyszczona [1 łyżeczka]
- sól [0.5 łyżeczki]
- masło [220 g]
- cukier [220 ]
- melasa [220 ml]
- białko z jajka [2 szt.]
- cukier puder [1 kg]
- sok z cytryny [3 łyżki]
Przygotowanie:
Dodatkowo potrzebne będą:
* Składniki na dekoracje (kolorowe posypki, wiórki kokosowe, żelki itp - wszystko co uznasz, że nadaje się do dekoracji)
* Podstawka na której postawisz domek: cokolwiek co by się do tego nadawało. Może być tacka, mogą być wafle sklejone ze sobą masłem orzechowym lub kremem czekoladowym itp.
* Blacha do pieczenia, papier.
* Szablon - wzór domku.
Na tej stronie znajdziesz wzór, szablon domku z piernika do wydrukowania i wycięcia: http://images.allrecipes.com/site/allrecipes/gingerbread_house_diagram.pdf
Szablon możesz dowolnie modyfikować. Możesz wyciąć więcej okien, inny kształt drzwi itd. Szablon ten jest najprostszy zatem jeśli nie masz jeszcze doświadczenia w robieniu domów z piernika najlepiej jest zacząć właśnie od niego. Z czasem, jak nabierzesz doświadczenia będziesz mogła zabrać się za bardziej skomplikowane domki.
Ciasto na dom z piernika
1. Zmieszaj ze sobą mąką, przyprawę
do piernika, sodę i sól.
2. Ubij masło wraz z cukrem za pomocą miksera, dodaj melasę po czym ubijaj kolejne 2 minuty.
3. Pomału dodawaj wszystkie zmieszane wcześniej suche składniki, cały czas miksując. Jak ciasto będzie już zbyt gęste mieszaj ręką.
Wycinanie ciasta z szablonów
1. Rozwałkuj ciasto na około 1 cm (lub mniej) - jeśli będzie się za bardzo kleić wówczas posyp blat i wałek mąką.
2. Przykładaj po kolei szablony do ciasta i je równo wytnij za pomocą noża o ostrym końcu.
(najlepiej abyś ciasto rozwałkowała na blasze, lub przełożyła na blachę ciasto już rozwałkowane i na blasze wycięła ciasto na wzór szablonów - podczas przenoszenia wyciętych kształtów na blachę, mogłyby one zmienić nieco kształt co nie wpłynie dobrze na konstrukcję domu
).
3. Odpadki od wykrawania szablonu ostrożnie pozbieraj i zachowaj.
4. Przed wycinaniem dachu
możesz na rozwałkowane ciasto nanieść wzór dachówek za pomocą łyżeczki do herbaty - delikatnie ją dociskając.
5. Wytnij okna - możesz wyciąć je tak, aby pozostawić framugi okien. Wytnij cztery małe okienka obok siebie. Możesz w puste okienko wsadzić landrynkę, która się rozpuści i utworzy szybę (jeśli chcesz wypróbować landrynkowe okna wówczas powinnaś piec na folii aluminiowej - inaczej możesz mieć problemy z odklejeniem landrynek od blachy).
6. Drzwi możesz po wycięciu również upiec a później, po zrobieniu domku postawić je obok drzwi - aby imitowały otwarte drzwi.
Piec w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez około 10 minut.Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia. Wyrównaj brzegi jak ciasto będzie jeszcze gorące.
Lukier do klejenia ścian domku z piernika
Białka ubijaj mikserem, aż staną się sztywne. Dodaj 3 łyżki cytryny. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier puder. Musisz dodać go bardzo dużo, aż do osiągnięcia prawie sztywnej masy. Im więcej dodasz cukru pudru tym lepiej sklei on ściany i dach.
Lukier przełóż do plastikowego woreczka i odetnij jego koniuszek.
Może się zdarzyć że lukier będzie tak gęsty, że będziesz musiała przekładać go łyżką do plastykowego woreczka - nie przejmuj się, im gęściejszy, tym lepiej.
Pokrywaj brzegi ścian lukrem. Każdą po kolei - lukier bardzo szybko zasycha. Jeśli będziesz zwlekać, zastygnie i nie będzie się dało już nic przykleić.
Ściany domku sklejaj wyciskanym z woreczka lukrem. Staraj się zachować kąty proste. Do przytrzymania pionu ścian bocznych możesz użyć jakiegoś pojemnika. Do odmierzenia kątów prostych - zwykłej kartki papieru.
Aby przykleić dach, pokryj lukrem górne krawędzie ścian bocznych. Dla bezpieczeństwa możesz użyć szklanki - jako podpórki dachu (jeśli uda ci się znaleźć szklankę odpowiedniej wysokości).
Za pomocą lukru możesz przykleić wszystkie dekoracje - cukierki, paluszki, posypki itp. Drobne szczegóły jak np. klamka do drzwi możesz zrobić za pomocą pesety i dekoracyjnej perełki do ciast.
Dachówki możesz zrobić za pomocą płaskich cukierków, prostokątnych ciasteczek lub narysować je lukrem. Cukier wygląda bardzo ładnie jako element dekoracyjny imitujący zmarznięty śnieg. Śnieg - puch, możesz zrobić za pomocą wiórek kokosowych.
Wejście do domku z piernika możesz wyłożyć ciemnymi ciastkami imitującymi płyty chodnikowe czy kostkę brukową.
Domek możesz dekorować każdymi słodyczami. Za pomocą lukru przykleisz niemal wszystko.
Przepis ten mam juz dwa lata i sie sprawdza. Koleżanki moje już go wypróbowały. Polecam robic go z dziemi, które maja dużo radości z uczestniczenia w takim wydarzeniu.
Wiele ciekawych dekoracji domku można znaleśc też w internecie, inspiracji jest naprawdę wiele.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ze śliwkami i budyniem
Komentarze
chylę czoła
A do jedzenia się napewno nadaje bo przepis jest ze składników jadalnych. U mojej siostry dzieci takie piernikowe ozdoby wcinaja prosto z choinki.
Fajny domek
super!
masa pracy w to włożona, ale za to jaki efekt!
Jak takie coś się zjada?