Karp w winie z kminkiem
Składniki:
- karp [2 szt.]
- kminek [1 łyżeczka] (płaska)
- masło [2 łyżki]
- cebula [1 szt.]
- sól
- pieprz
- papryka (przyprawa) (ostra)
- przyprawa do ryb
- wino białe wytrawne [0.5 szklanki]
- cytryna [0.5 szt.]
Przygotowanie:
Karpia należy oczyścić, wypatroszyć, podzielić na dzwonki.
Kminek wykładamy na talerzyk i miażdzymy np łyzeczką - będzie bardziej aromatyczny.
Dzwonki nacinamy lekko od góry (skórę), nacieramy je obficie solą, pieprzem, odrobina papryki oraz kminkiem. Polewamy odrobina soku z cytryny. Można posypać przyprawą do ryb.
Na patelni roztapiamy masło, smażymy rybę z każdej strony ok 1-2min. Gdy już sie usmazy, dodajemy posiekaną w plasterki cebulę. Chwilę smazymy, podlewamy winem oraz resztą soku z cytryny, dodajemy ok 0,5łyzeczki papryki ostrej. Patelnię przykrywamy, całość gotujemy ok 5min. Po tym czasie wyciagamy karpia na talerz, na którym będziemy go podawać i przykrywamy by nie uciekło nam z niego ciepło, a sos jeszcze chwilę odparowujemy by zgęstniał.
Sosem polewamy rybę. Mozna posypać danie pietruszką.
Podajemy gdy jest gorące.
Smacznego!
-----
Do czasu przygotowania nie dodałam patroszenia i czyszczenia ryby bo to sprawa indywidualna.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: wigilijne śledzie
Komentarze