Orzechowy pyszałek
Składniki:
- margaryna [200 g]
- śmietana [3 łyżki] (kwaśna)
- mąka [3 szklanki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- soda oczyszczona [1 łyżeczka]
- żółtko z jajka [4 szt.]
- powidła [1 szklanka]
- orzechy włoskie [1 szklanka] (posiekane)
- cukier [0.5 szklanki]
- białko z jajka [4 szt.] (piana)
- cukier puder [0.5 szklanki] (piana)
- mleko [0.5 l] (krem)
- żółtko z jajka [3 szt.] (krem)
- cukier puder [0.5 szklanki] (krem)
- mąka ziemniaczana [2 łyżki] (krem)
- mąka [1.5 łyżki] (krem)
- cukier waniliowy [1 szt.] (krem)
- masło [1 kostka] (krem)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść; podzielić na 2 części. Dwie duże blaszki wysmarowane tłuszczem wylepić ciastem. Każdy placek posmarować powidłami śliwkowymi.
Ubić pianę z pozostałych białek z dodatkiem cukru pudru i szczypty soli.
Wyłożyć pianę na każdy placek. Posypać orzechami. Piec każdy placek ok. 20 min w temp.180 st. C.
Krem:
Ugotować budyń : zagotować 1 szklankę mleka, w pozostałej części mleka rozprowadzić żółtka, obie mąki oraz cukier waniliowy. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Chwilę gotować
mieszając, do zgęstnienia kremu.
Wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń.
Upieczone i przestudzone placki przełożyć kremem, pamiętając, aby na wierzchu ciasta znajdowały się orzechy.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: enchiladas z kurczakiem
Komentarze