Śledzie opiekane w sosie
autor: ziola@buziaczek.pl,
kategoria: przekąski na zimno, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano:
2010-12-26
Składniki:
- cebula [4 szklanki]
- olej [1 szklanka]
- śledź [1 kg] (płaty)
- ciasto naleśnikowe (składające się z 5 łyżek mąki i 5 jajek)
- woda [3.5 szklanki] (zalewa)
- ocet [10 łyżek] (zalewa)
- cukier [6 łyżek] (zalewa)
- keczup [5 łyżek] (pikantny, zalewa)
- koncentrat pomidorowy [5 łyżek] (zalewa)
- ziele angielskie (do zalewy)
- liście laurowe (do zalewy)
- pieprz (do zalewy)
Przygotowanie:
Ogórki i cebulę wsypać do miseczki, zalać szklanką dobrego oleju, zamieszać i odstawić.
Wymoczone płaty pokroić na 2-3 części, zanurzać w cieście i smażyć na gorącej patelni.
W salaterce układać na zmianę: śledzie, ogórki i cebulę, ponownie śledzie, ogórki i cebulę, oraz pozostałe śledzie. Na koniec wszytko zalać gorącą zalewą. Odstawić do wystygnięcia. Włożyć na noc
do lodówki.
Śledzie są pyszne, kruchutkie, a sos jest wręcz idealny. Doskonała potrawa na zakąską, również na kolację, a także na przyjęcie oraz święta.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z dynią i szpinakiem
Komentarze