Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
autor: ziola@buziaczek.pl,
kategoria: przekąski na ciepło, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2010-12-26
Składniki:
- mąka pszenna [3 szklanki] (ja dałam pełnoziarnistą)
- masło [1 łyżka] (roztopione)
- sól [1 szczypta]
- woda [1 szklanka] (gorąca)
- kapusta kiszona [1 kg] (na farsz)
- grzyby suszone [100 g] (na farsz)
- cebula [1 szt.] (na farsz)
- sól (do farszu)
- pieprz (do farszu)
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości.
Ugotowane grzybki odsączyć, drobno pokroić. Na wywarze z grzybów ugotować odciśniętą kapustę ( do uzyskania miękkości). Dodać grzyby do kapusty.
Na tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulkę , dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
Zagnieść ciasto pierogowe -ok.15 minut. Odstawić pod przykryciem na następne 30 minut.
Rozwałkować cienko ciasto, wykrawać szklanką placuszki, nakładać farsz i sklejać pierogi. Gotować
we wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia.
W Wigilię podaje się je polane podsmażoną cebulką albo usmażone na oleju.
Moje pierożki, zamrozone na surowo, już spoczywają w zamrażarce i czekają na Wigilię.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: owoce pod kruszonką
Komentarze
Wegański barszczyk
Składniki
koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych Gomar
cebulka woda
majeranek
Wodę zagotować, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku. Podawać z wegańskimi pierogami. Barszcz wychodzi naprawdę bardzo smaczny. Idealne rozwiązanie na świąteczny, wigilijny stół