Murzynek z wiśniami
autor: aleksaa,
kategoria: ciasta ucierane, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2010-12-26
Składniki:
- margaryna [0.5 szklanki]
- cukier [0.75 szklanki]
- woda (nieco mniej niż połowa szklanki, coś ok 1/3)
- kakao [3 łyżki]
- mąka [0.75 szklanki]
- wiórki kokosowe [0.5 szklanki]
- proszek do pieczenia [0.75 łyżeczki]
- żółtko z jajka [2 szt.]
- białko z jajka [4 szt.]
- wiśnie [150 g] (z kompotu lub nalewki)
- sól [1 szczypta]
- cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto robi się bardzo, bardzo szybko. Jest wilgotne, długo zachowuje świezość :)
Margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i wodą, zagotować.
Do ciepłej masy dodać mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz żołtka, całość dokładnie wymieszać łyżką.
Białka ubić z solą na sztywno, dodać najpierw 2 łyzki do masy by ją rozluźnić, pozniej wmieszać resztę.
Ciasto wylać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć wiśnie.
Piec 30min w temp 180'C. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe (ma być suchy) i wyciągnąc ciasto.
Posypac cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: bananowiec bez pieczenia
Komentarze