Pierniczkowa choinka
Składniki:
- masło [100 g]
- miód [250 g]
- cukier [125 g]
- przyprawa do pierników [0.5 op.]
- mąka [600 g]
- kakao [2 łyżeczki]
- sól [1 szczypta]
- jajka [1 szt.]
- białko z jajka [1 szt.] (do lukru)
- cukier puder [0.5 szklanki] (do lukru)
Przygotowanie:
Masło, miód, cukier, przyprawy zmieszać, zagotować stale mieszając i schłodzić.
Mąkę i kakao przesiać na stolnice, dodać sól, jajko i masę miodową. Wyrobić gęste ciasto. Zostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej minimum przez jedną noc.
Wyciąć z kartonu szablony: 9 gwiazd o średnicy od 5 do 15 cm i 7 krążków o średnicy 3 cm. Nagrzać piekarnik do temperatury 200C.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wyciąć gwiazdki i krążki. Piec na blasze, na środkowym poziomie piekarnika 10 min. Jeszcze gorące ciastka zdejmować z blachy.
Białka utrzeć z taką ilością cukru, żeby powstał gładki lukier. Z gwiazdek i krążków zbudować choinkę, sklejając poszczególne elementy lukrem. Należy pamiętać, żeby pomiędzy dwie gwiazdy wkleić okrągłe ciastko. Najmniejszą gwiazdę umocować pionowo na szczycie . Choinkę posypać cukrem pudrem.
Dla ułatwienia można użyć długich wykałaczek do szaszłyków aby choinka była prosta. Do dekoracji można użyć świeczek przyklejonych lukrem lub wykonać je własnoręcznie z białej czekolady.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: stir fry z indykiem
Komentarze