Babeczki Rudolfy
Składniki:
- margaryna [180 g] (miękka)
- cukier [150 g]
- jajka [3 szt.]
- ekstrakt waniliowy [1 łyżeczka]
- cynamon [0.75 łyżeczki]
- przyprawa do pierników [2 łyżeczki]
- mÄ…ka [180 g]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (czubata)
- sól [1 szczypta]
- mleko [2 łyżki]
- orzechy włoskie (garść posiekanych)
- mleko [0.5 l] (masa budyniowa)
- mąka pszenna [2 łyżki] (masa budyniowa)
- cukier waniliowy [1 op.] (masa budyniowa)
- cukier [3 łyżki] (masa budyniowa)
- żółtko z jajka [2 szt.] (masa budyniowa)
- masło [200 g] (miękkie, masa budyniowa)
- precelki
- drażetki
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z cukrem na puch (ok 10min). Dodajemy po jednym jajku, nastepnie ekstrakt waniliowy, przyprawe do piernika, cynamon i sól, miksujemy. Mąkę przesiewamy do osobnego naczynia, mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po łyżce do masy cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko oraz orzechy.
Masą napełniamy foremki lub papilotki.
Babeczki pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku przez ok 20min aż zrobią się złote. Sprawdzamy czy są gotowe wbijając w nie patyczek.
Studzimy.
Czas na masę budyniową. W 1/2 szkl mleka mieszamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym i zwykłym. Dodajemy pomału mleko ze szklanki cały czas mieszając (tak jak przy robieniu budyniu). Ściągamy z ognia i czekamy aż wystygnie.
Masło miksujemy na puch, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Masą dekorujemy babeczki. Rogi robimy z precelków, oczka i nosek najlepiej zrobić z drażetek, mi się akurat skończyły dlatego ratowałam się czekoladą i zurawiną :) ale z drażami jest lepszy efekt!
Polecany film:
Muffinki reniferki FB
Komentarze
Brawo.