Drożdżowe choinki
autor: aleksaa,
kategoria: ciasta drożdżowe, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie), kuchnia polska , dodano:
2010-12-26
Składniki:
- mleko [150 ml]
- mąka pszenna [300 g]
- masło [40 g] (lub margaryna, roztopione)
- drożdże [7 g] (suche)
- cukier [2 łyżki]
- cukier waniliowy [0.5 op.]
- białko z jajka [1 szt.]
- jajka [1 szt.]
Przygotowanie:
W misce wymieszać mąkę z drożdżami, cukrem, białkiem. Dodać mleko wymieszane z masłem.
Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, w razie gdyby mocno się kleiło - podsypać delikatnie mąką.
Włożyć z powrotem do miski i przykryć ściereczką, postawic w ciepłym miejscu by podwoiło objętość (zajmuje to ok 1,5h).
Wyrosnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na koło o średnicy ok 30-35cm. Podzielić na 8 trójkątów. Ponacinać je po obu stronach, końcówki spłaszczyc palcami (ma to wyglądać jak na drugim zdjęciu). Ułożyc na blasze w odstepach, przykryć na ok 20min żeby jeszcze troche wyrosło. Przed pieczeniem posmarować robełtanym jajkiem.
Piec ok 15min w temp 180'C.
Ostygnięte polukrować i ozdobić.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto Pani Walewska
Komentarze