Karmelówka

autor: , kategoria: drinki, Wielkanocne potrawy, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2009-12-10
  • Karmelówka

Składniki:

  • cukier [0.5 kg]
  • wódka czysta [1.5 szklanki]
  • mleko skondensowane [0.5 l] (niesłodzone)

Przygotowanie:

Cukier rozpuścić na małym ogniu w garnku aż do powstania brazowego karmelu. Uważać aby nie przypalić. Ostudzić, wlać mleko, podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia się karmelu (po wlaniu mleka karmel skrystalizuje). Ostudzić, przecedzic przez sitko i wymieszac z wódką. Wódki można dodac więcej lub mniej wg. upodobań.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Makowa choinka FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Szarlotka pod bezową pierzynką
  • Mniam: 1
    Zupa krem z zielonych szparagów z pistacjami
  • Mniam: 2
    Szybkie francuskie ciasteczka z budyniem i musem brzoskwiniowym
  • Mniam: 1
    Tartaletki ze śledziem z kremową nutą