Kotlety z ciecierzycy z warzywami
autor: quadra616,
kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano:
2010-12-27
Składniki:
- ciecierzyca [1 szklanka]
- pieczarki [6 ] (dużych)
- cebula [1 główka]
- marchew [1 ] (starta)
- papryka [1 ] (starta na dużych oczkach)
- czosnek [3 ząbki]
- sól ziołowa
- pieprz
- papryka (przyprawa) (słodka)
- jajka [1 szt.]
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc .Następnie gotować ok.2 godz.Po o ugotowaniu połowę zmiażdżyć widelcem lub tłuczkiem a połowę zmiksować blenderem z łyżką oliwy na miazgę.
Do miski wsypać ciecierzycę ,startą marchew,paprykę,cebulę pokrojoną w kostkę,pieczarki lekko podsmażone z solą ziołową,zmiażdżony czosnek ,przyprawy,jajko i ok. łyżki bułki tartej.
Wszystko dokładnie wymieszać i formować najpierw kulki a z nich płaskie nieduże kotleciki jak na mielone.Kotleciki wrzucamy na rozgrzaną oliwę (tak aby nam przykryła przynajmniej w połowie kotleciki).Należy przewracać i wyjmować kotleciki dość ostrożnie żeby nam się nie rozwaliły.
Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety mielone
Komentarze