Jabłka na parze z cynamonem
autor: Paula SHIN,
kategoria: inne desery , dodano:
2010-12-29
Składniki:
- cynamon
- cukier
- jabłka [2 szt.]
Przygotowanie:
Jabłka należy umyć i odciąć górną część, tak by tworzyła przykrywkę. Gniazda wycinamy (dziura zrobi nam za "miseczkę"), do środka sypiemy dowolna ilość cynamonu i cukru. Ja zazwyczaj daję po łyżeczce. Nakładamy pokrywkę i wstawiamy do parowaru. Czas gotowania zależy od upodobań, ja lubię jabłka pół na pół, nie za miękkie, nie za twarde, czas ustawiam na ok. 15 minut.
Oczywiście można je też zrobić w piekarniku.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczne pierniki
Komentarze
Zrobilam dzis dokladnie wg przepisu, tez parowalam jablka (duze) 15 minut i faktycznie byly takie pol na pol - przy skorce bardziej miekkie, blizej srodka jedrniejsze ale spokojnie mozna bylo calosc zjesc lyzeczka, skorka sama odchodzila od miazszu, a cukier z cynamonem przemienil sie w sos
Bardzo lubie jablka, jem je niemal codziennie, a w zimie lubie je szczegolnie na cieplo, tyle, ze jest z tym wiecej roboty niz w przypadku tego przepisu, bo scieram je na tarce i podsmazam z dodatkami - nie dosc, ze traca na wartosci, to jeszcze musze potem szorowac garnek, a tutaj luz - cala robota zajmuje doslownie minute i zadnego szorowania!
Przepis zagosci u mnie na stale, zamierzam go modyfikowac i upychac rozne dodatki do dziury, jutro sprobuje z zurawinami
Ze tez mi taka proscizna nie wpadla wczesniej do glowy
pozdrawiam!
Gdy zamieszkałam na Śląsku zaczęłam je podawać gościom gdy przychodzili na kawę i byli zachwyceni. Właśnie wtedy doceniłam smak tego deseru.
Aby ułatwić sobie sprawę kroję jabłko na połowę i wydrążam gniazda nasienne, w to miejsce sypię dużo cukru i posypuję cynamonem. Wkładam do garnka z małą ilością wody na dnie i przykrywam pokrywką.Od momentu zagotowania zmniejszam ogień i duszę przez ok. 15 minut.
Podaję na półmisku polane sosem karmelowo-cynamonowym. Smacznego